От къде започна всичко

ВЕГАН КЪМПАНИ ЕООД
Историята на нашите продукти започна когато установихме , че дъщеря ни има млечна непоносимост. Тя много харесва сирене и кисело мляко. Млечната непоносимост при нея се изрази в мигренозно главоболие. Първия продукт, който създадохме беше подквасения кокос.
Решихме кокосово мляко да го подквасим със закваска , но при термирането се разслои и не се получи. На принципа проба-грешка сложихме едно кореноплодно растение което няма вкус , цвят и мирис , не е алерген, но му запази консистенцията докато се развият лактобацилите. Бяхме възхитени и впечатлени от резултата ,тъй като продукта издържа без никакви консерванти и стабилизатори над четиридесет дни. Опитахме същата рецепта с кашу , после бадем , лешник ,конопено семе и соя. Всичките се получиха, но всички бяха коренно различни, всяко с вкуса на съответната ядка или семе. Възложихме да направят техническата документация и ги дадохме за изследване в агенцията по храните.
В продължение на месеци изпробвахме различни рецепти по подобие на сиренето от мляко да направим наподобим от растителни суровини. След много безсънни нощи в мисли ,безбройни опити и както винаги слд всеки неуспех идва успех.
Първото , което създадохме е „Сирма” от заквасено кашу , името му го дадохме да подсказва за сирене. Голямата ни дъщеря беше удивена , а малката разочарована , защото е солено. Това беше и рисковничето да създадем и „Масконе” от заквасено кашу. Името му наподобява Маскарпоне , и само по себе си да се разбира , че е по безсолно , подходящо освен за мазане , но и за десерти и сладки.
Един ден приготвяйки ги за пореден път едното преципитира и се разслои , част от кокосовото масло се отдели и бяхме на път да го изхвърлим, но решихме да го оставим и да го видим , какво ще се получи. Бяхме възхитени от коренно различния вкус на тази „грешка” , който наподобяваше кашкавал. Добавихме куркума , която освен , че му придаде жълт цвят е и страхотен антиоксидант , както и спомага за лесното усвояване на храната и така създадохме „Деликатес” със заквасеното кашу.
Важно е да се знае , че всички ядки съдържат ензимни инхибитори , които блокират нашите ензими със които ги разграждаме , но когато ядките се накиснат , те започват процес на покълване и се освобождават от тези инхибитори. За това някои хора , консумирайки сурови ядки се оплакват от стомашни болки. Това беше и причината да създадем специална машина , която да ги накисва и промива , правейки продуктите ни още по полезни и здравословни.
Нашите „Кисели млека” и „Сирена” са със жива закваска и самите те са живи продукти , които се развиват и зреят със течение на времето. Промяната на pH-то на „млеката” със течение на времето е доказателство за това , че продукта е жив и се развива.
Имахме случай , при който „млеката” не се бяха подквасили , но вместо да ги изхвърлим , ние решихме да ги наблюдаваме и резултата беше . че те развалиха на 3-ти 4-ти ден .
Коства ни години да установим как да стабилизираме процесите така , че макар да са живи продуктите , да се получават максимално еднакви. Решението беше в създаването на контролирана среда на производство.
Поради пречка в нормативната уредба , подквасените ни „млека” не можем да ги наречем „кисело мляко” и заради това наименованията им са „БИО Подквасено кашу” , „БИО Подквасен бадем” , „БИО Подквасен кокос” , „Подквасен лешник” , „Подквасено конопено семе” и „Подквасена соя”. Същите ограничения важат и за „Сирената” ни , поради което се наложи да ги наименуване „Сирма от БИО заквасено кашу” , „Масконе от БИО заквасено кашу” и „Деликатес от БИО заквасено кашу”.
За да направим продуктите ни възможно най здравословни , всички използвани в производството ни суровини са БИО сертифицирани.
Всичките ни продукти са предназначени за директна консумация от вегани, вегетарианци , хора с млечна непоносимост, глутенова непоносимост. Продуктите ни НЕ СЪДЪРЖАТ : ГМО култури , лактоза, глутен , казеин , мляко , консерванти.
При приготвянето на „БИО подквасен бадем” и „БИО подквасен лешник” използваме не обелени от ципата ядки , тъй като в нея се намират повечето полезни вещества. Лечебните свойства на конопеното семе са много и не могат да се опишат в едно изречение , но е факт как десетилетия наред са създавани законови пречки и бариери за използването му. Подквасените ни „млека” са в разфасовка от 300гр , като на опаковката на всички продукти са описани витамините , минералите и веществата , които се съдържат в съотвената ядка или семе.
„Сирената” ни са 150гр във вакуумна опаковка и кутия неподвеждаща потребителя със огромният си обем спрямо съдържанието вътре , който маркетингов трик намираме за нелоялен.

Pin It on Pinterest